Chlorella

SUPERFOODIT.COM
ABC
RESEPTIT
YHTEYS
LIITY SÄHKÖPOSTILISTALLE >>
maca
spirulina
goji-marja
raaka kaakao
hampputuotteet
mehiläistuotteet
kookostuotteet
fytoplanktoni
chlorella
AFA

Chlorella
(Chlorella pyrenoidosa)

Alkuperämaa

Aasia

Yleisimmät lajikkeet

Chlorella minutissima
Chlorella vulgaris
Chlorella pyrenoidosa

Chlorellan käsittely

Chlorella on yksisoluinen makean veden levä, joka sisältää valtavan määrän elimistöllemme tarpeellisia vitamiineja, mineraaleja, aminohappoja, rasvahappoja ja esimerkiksi lehtivihreää. Chlorella on mainio proteiinin lähde ja se sisältää huimat 60 % puhtaasti imeytyvää proteiinia. Chlorellan nimi tulee sen valtavasta klorofylli- eli lehtivihreäpitoisuudesta (3-5%). Tämä levä sisältääkin enemmän lehtivihreää grammaa kohti, kuin mikään kasvi tällä pallolla.

Chlorellan solu rakentuu kompleksisista polysakkarideista, joiden on todettu stimuloivan interferonien tuotantoa ja omaavan voimakkaita syöpäkasvaimia ehkäiseviä vaikutuksia. (1-4). Chlorella tukee aivojen ja maksan toimintaa, parantaa ruoansulatusta, auttaa kehon kudosten uudistumisessa ja terveessä painonpudotusprosessissa, vähentää tulehdusta, suojelee säteilyltä, parantaa immuunijärjestelmän toimintaa ja auttaa kehoa poistamaan haitallisia myrkkyjä.

Chlorella ei yleensä sisällä harvinaista, siniviherää väripigmenttiä, fykosyaniinia niin kuin AFA ja spirulina, mutta sisältää enemmän lehtivihreää kuin edellämainitut. Chlorella sisältää myös korkeampia pitoisuuksia arvokkaita omega-3 -ryhmän rasvahappoja kuin AFA ja spirulina. Chlorella sisältää mm. C-, E- ja B-ryhmän vitamiineja (myös B12-vitamiinia, joka saattaa olla ihmiselle hyödynnettävässä muodossa. Suurin osa tieteellisestä tutkimuksesta ei kuitenkaan puolla tätä väittämää), folaattia, beetakaroteenia ja lysiiniä. Chlorellassa on lisäksi huomattavan paljon rautaa ja kalsiumia. Yksi ruokalusikallinen chlorellaa tarjoaa 320 % päivittäisestä raudan- ja 120 % kalsiumin tarpeesta.

Chlorella on paljon uniikkeja ominaisuuksia, joista keskeisimpänä tiedemiehiä ympäri maailmaa hämmästyttäneet CGF-yhdisteet (Chlorella Growth Factor). Chlorella nelinkertaistaa itsensä vuorokauden välein ja kasvaakin nopeammin kuin mikään ihmisen tuntema kasvi. Kun chlorellaa nautitaan, lisääntyy kudostemme uusiutuminen ja rakentuminen nopeasti. Terveyttämme edistävän bakteerin, Lactobasilliuksen määrä lisääntyy vatsassa (jopa nelinkertaistuu), immuunijärjestelmän toiminta paranee ja keho taistelee tehokkaammin vapaiden radikaalien hyökkäyksiä vastaan. Chlorella auttaa myös rakentamaan tuhoutunutta tai vaurioitunutta hermokudosta ja sitä onkin käytetty erityisesti Alzheimerin- ja Parkinsonin tautia sairastavien tukihoidossa.

Aiemmin uskottiin, että sardiinit olivat paras mahdollinen lähde elinikäämme pidentävälle, välttämättömälle RNA:lle. Syömällä ruokia, jotka sisältävät runsaasti DNA/RNA:ta, tarjoamme kehollemme rakennusmateriaaleja korjata ja valmistaa DAN/RNA:ta. Japanilainen tutkimus osoittaa, että Chlorella Pyrenoidosa sisältää maailman korkeimpia pitoisuuksia RNA:ta – lähes 20 kertaa enemmän kuin sardiinit. Myös mehiläisten siitepöly ja emomaito ovat poikkeuksellisen hyviä DNA/RNA:n lähteitä.

Chlorella sisältää mm. chlorofyllaasi ja pepsiini -nimisiä ruoansulatusentsyymejä, jotka näyttelevät tärkeää roolia ruoansulatuksemme säätelyssä. Pakastekuivatuissa tai pastöroiduissa chlorella-valmisteissa ei välttämättä ole näitä entsyymeitä.

Sekä tieteelliset että kokemusperäiset havainnot raportoivat chlorellan tehokkuuden erilaisten sairauksien ja vaivojen hoidossa. Chlorellaa on käytetty mm.

– Tukemaan useiden syöpätyyppien hoitoa
– Diabeteksen hoitoon
– Painonpudotukseen
– Nivelrikon hoitoon
– Hiivasyndroomaan
– AIDS:iin
– Maksakirroosiin
– Vatsahaavaan
– Hepatiitteihin
– Virus- ja bakteeriperäisiin infektioihin
– Anemiaan
– MS-tautiin

Chlorella on äärimmäisen hyvä raskasmetallisieppari, jolla kehosta voidaan poistaa mm. radioaktiivista uraania, bariumia, plutoniumia, dioksiineja, elohopeaa ja kadmiumia. Chlorella onkin ehdottomasti ykkösketjussa, kun puhutaan elimistöämme puhdistavista ruoka-aineista. Chlorella kykenee poistamaan myös alkoholia maksastamme sekä PCB:tä ja torjunta-aineita kudoksistamme.

Japanissa heräsi valtava kiinnostus chlorellaa kohtaan, kun vuonna 1945 Hiroshimaan ja Nagasakiin pudotettujen atomipommien jälkeen alettiin tutkia eläinten kykyä puhdistaa elimistöään raskasmetalleista. Esimerkiksi Ichimura (1973) reportoi 8 gramman päivittäisen chlorella-annostuksen lisänneen kadmiumin poistumista virtsan mukana seitsemän kertaisesti. Muut japanilaiset tukimukset totesivat chlorellan poistavan elimistöstä mm. uraania ja lyijyä (Horikoshi et al. 1979). Lisäksi lukuisat Euroopassa tehdyt tieteelliset projektit toteavat chlorellan poistavan erityisesti elohopeaa (jota on runsaasti varsinkin niiden ihmisten elimistössä, joilla on suussaan amalgaamipaikkoja), kadmiumia, arseniikkia, lyijyä, DDT:tä ja PCB:tä. Raskasmetallejen poistuminen verestä kestää kolmesta kuuteen kuukauteen, riippuen ihmisen nauttimasta chlorellan määrästä. Chlorella sitoo myrkkyjä myös suolistostamme ja sillä on ominaisuus tasapainottaa suoliston tervettä bakteerikantaa, jonka vuoksi se helpottaa usein kroonista ummetusta ja vähentää suolistokaasujen muodostumista.

Chlorellan sisältämä valtava määrä lehtivihreää tukee maksan optimaalista toimintaa ja sen puhdistumista. Japanilaisessa tutkimuksessa todettiin, että 4-6 gramman annostus chlorellaa ennen alkoholin nauttimista voi ehkäistä krapulaa 96 prosenttisesti, jopa runsaan juomisen jälkeen.

Tutkimukset osoittavat chlorellan olevan erityisen hyödyllistä ihmisille, joiden immuunijärjestelmä on huonossa kunnossa esimerkiksi pitkäaikaissairauden tai kemoterapian johdosta. Chlorella nopeuttaa immuunijärjestelmämme tärkeiden valkosolujen palautumista ja rakentumista. Chlorella voi lisätä vastustuskykyä viruksia vastaan ja parantaa elimistön kykyä tappaa bakteereita. Esimerkiksi superoksidi on voimakas ase, jolla valkosolut “pyyhkäisevät” pois bakteereita. Eräässä tutkimuksessa chlorellatiivistettä saaneiden hiirten superoksidi -tasot nousivat 150 % verokkiryhmää korkeammiksi.

Sytomegalovirus on herpes-tyyppinen virus, joka voi aiheuttaa vakavia sairauksia henkilöillä, joita on hoidettu immuunijärjestelmää heikentävillä lääkkeillä. Hiiret joille annettiin chlorellauutetta säilyivät hengissä kuolettavasta infektio-annoksesta. Chlorella vähensi viruksen leviämistä elimissä 58-65 % ja lisäsi gamma-interferonien määrää stimuloiden NK-soluja hyökkäämään viruksen kimppuun.

Käytön haitat

Osa ihmisistä ei kykene käyttämään chlorellaa, koska sen sulattamien aiheuttaa allergista reaktiota kehossa. Tällöin kannattaa harkita muiden levien käyttöä (esim. spirulina tai AFA.)

Suositeltava käyttömäärä

Vaikka chlorellaa onkin käytännössä mahdoton syödä liikaa, kannattaa käyttö aloitaa varovasti ja nostaa määrää isommaksi vähitellen, koska määrän liian nopea lisääminen saattaa aiheuttaa joillain ihmisillä ripulia.

Hyvä ylläpitoannostus chlorellalle on 3 g/pvä. Tällä annostuksella et huomaa selkeää eroa olotilassasi, mutta elimistösi saa runsaasti mm. arvokkaita vitamiineja, mineraaleja, aminohappoja ja entsyymejä. Jos käytät chlorellaa erityisesti elohopean poistamiseen elimistöstäsi, on suositeltu päiväannos 5-7 g. Tämä annostus on melko yleinen ja vastaavalla määrällä huomaat muutoksia ruoansulatuksessasi, energisyydessäsi ja yleisessä olotilassasi. Yksi ruokalusikallinen chlorellaa painaa 5 g.

Muista että chlorella on ruokaa, ei lääkettä. Yleinen annostus chlorellalle on 10 g/pvä jos sillä halutaan taistella infektioita tai tauteja vastaan. Tietyissä syövän tukihoidoissa chlorellaa käytätään jopa 4-6 rkl/pvä annoksina.

On hyvä tiedostaa, että moni ihminen sanoo syövänsä chlorellaa, mutta käytännössä tämä tarkoittaa muutaman chlorellapuristeen nauttimista päivättäin. Tällöin saamma kehoomme n. 300 mg chlorellaa, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että söisimme pienen palasen parsakaalista ja odottaisimme saavamme kaikki parsakaalin tarjoamat hyödyt. Jos haluat chlorellasta selkeitä hyötyjä, tulee annostuksen olla huomattavasti purkin kyljessä lukevaa “1-2 puristetta vuorokaudessa. Päivittäistä saantisuositusta ei saa ylittää.” suurempi. Jo pienet määrät chlorellaa ovat toki hyväksi kehomme toiminnalle, mutta efektiiviset annostukset ovat lähempänä kourallista chlorellapuristeita, kuin muutamaa puristetta.

Lähteet

(1) Komiyama, K. et al An acidic polysaccharide Chlon A from Chlorella pyrenoidosa. (Antitumor activity and immunological response.) Research at: The Kitasato Institute, Japan
(2) Kojima, M. et al A Chlorella polysaccharide as a factor stimulating RES activity. Dept. of Pathology, Fukushima Medical College, Fukushima City, Japan. Journal of the Reticuloendothelial Society 14: pp 192-208,1973
(3) Kojima, M. et al A new Chlorella polysaccharide and its accelerating effect on the phago-cytic activity of the reticuloendothelial system. Paper delivered at: Symposium II: Phagocytic Activity of RES, Dept. of Pathology, Fukushima Medical College, Fukushima City, Japan
(4) White, R. and Barber, G. An acidic polysaccharide from the cell wall of Chlorella pyrenoidosa. Research at: Dept. of Biochemistry, Ohio State Univ. 484 W. 12 Ave., Columbia, OH 43210