MEHILÄISTUOTTEET

SUPERFOODIT.COM
ABC
RESEPTIT
YHTEYS
LIITY SÄHKÖPOSTILISTALLE >>
maca
spirulina
goji-marja
raaka kaakao
hampputuotteet
mehiläistuotteet
kookostuotteet
fytoplanktoni
chlorella
AFA

MEHILÄISTUOTTEET
(Apis mellifera spp, Apis dorsata)

Mehiläistuotteet

Hunaja
Siitepöly
Probolis eli mehiläiskittivaha
Emomaito
Perga eli mehiläisleipä
Siitepölyn sisältämät ravintoaineet (/100g) ja bioaktiiviset ainesosat mm.

Energia: 503 cal/100g
Proteiinit: 35.0%
Hiilihydraatit: 12.0%
Rasvat: 47.0%

E-vitamiini
C-vitamiini 700-1500mg
D-vitamiini
K-vitamiini
F-vitamiini
H-vitamiini
P-vitamiini
B1-vitamiini 920mg
B2-vitamiini 1850mg
B3-vitamiini
B5-vitamiini 27600mg
B6-vitamiini 500mg
Foolihappo 500mg
Kaikki 22 aminohappoa
59 mineraalia mm.
Kalsium
Fosfori
Kalium
Rauta
Jodi
Sinkki
Rikki
Natrium
Kloori
Magnesium
Mangaani
Molybdeeni
Seleeni
Boori
Pii
Titaani
Koliini
Lesitiini
Inositoli
Rutiini

Mehiläistuotteiden lyhyt historia

Mehiläistuoteiden ympärille linkittyy varmasti enemmän mystiikkaa, legendoja ja tarinoita kun minkään muun ruoan ympärille. Ainut ruoka maailmassa joka pääsee edes lähelle mehiläistuotteiden historiaa ja taikuutta on raaka kaakao (suklaa).

Mehiläistenhoitokultturimme alkoi muinaisesta Egyptistä, jossa ihmiset keksivät alkaa hoitamaan mehiläisiä niiden tuottamien lääkinnällisten lopputuotteiden hyödyntämiseksi. Egyptistä löytyy valtava määrä hieroglyfejä ja papyryskääreitä, joihin on piirretty mehiläisten ja mehiläispesien kuvia. Muinaiset egyptiläiset uhrasivat hunajaa ja siitepölyä Jumalilleen ja niillä oli keskeinen rooli lähes kaikissa heidän suorittamissaan rituaalimenoissa.

Mehiläistuotteilla on vahva historia käytännössä kaikkialla maailmassa. Kreikkalais-Roomalaisissa kulttuureissa ja mm. Idias ja Odyssea -tarinassa Homer puhuu useita kertoja hunajasta ja siitepölystä. Antiikin Olympialaisissa hunajaa käytettiin rutkasti niin sisäisesti kuin ulkoisestikin ja siitä valmistettiin “urheilujuomia” sekoittamalla hunajaa veteen. Kuuluisan kreikkalaisen matemaatikon Pythagoraksen ja hänen oppilaidensa sanotaan nauttineen hunajaa päivittäin. Arabiassa profeetta Mohammedin tiedetään kertoneen hunajan tuovan ihmiselle terveyttä ja onnea sekä sanoneen “hunajan olevan lääke kaikkiin sairauksiin”.

”Mehiläinen meiän lintu metsän kukkien kuningas. Lähe nyt mettä noutamahan, simaa tavottamahan Metsolasta, tarkasta Tapiolasta, monen kukkasen kuvusta, monen heinän helpehestä kipehille voitehiksi pahoille parahiksi. ” – Kalevala

Mehiläiset

Mettä ja siitepölyä kantavat mehiläiset palaavat pesälle ja kertovat sisarilleen, mistä lasti on peräisin. Mehiläiset viestivät toistensa kanssa hienostuneella tanssikielellä. Tanssi osoittaa kukkien suunnan suhteessa auringon asemaan. Mehiläisten tanssin salat selvitti Karl von Frisch, joka sai työstään Nobelin palkinnon vuonna 1973. Alla pieni tietoisku mehiläisistä.

– Mehiläiset käyvät noin kahdessa miljoonassa eri kukassa tuottaakseen 400g purkillisen hunajaa.
– Mehiläisyhdyskunta lentää noin 88,500 kilometriä tuottaakseen 400g purkillisen hunajaa.
– Työläismehiläinen tuottaa elämänsä aikana keskimäärin 1/12 teelusikallisen hunajaa.
– Kaikki työläismehiläiset ovat naaraita.
– Mehiläiset kommunikoivat tanssimalla ja ne ymmärtävät viestejä jopa täysin pimeässä.
– Kuningatarmehiläinen voi munia 3000 munaa yhden päivän aikana.
– Mehiläisyhdyskyntaan voi kuulua jopa 80,000 mehiläistä. Yksi kuningatar, muutama sata kuhnuria (urosta) ja loput naaraita.
– Neljän ja puolen litran tuottaminen hunajaa vastaa mehiläisten yhteenlaskettuina lentomatkoina matkaa kuuhun ja takaisin.
– Mehiläiset lentävät keskimäärin nopeudella 20-24km/h.
– Saman yhdyskunnan mehiläiset vierailevat noin 225,000:ssa kasvissa päivittäin. Yksittäinen mehiläinen vierailee tyypillisesti 50-1000 kukassa, mutta määrä voi olla jopa useita tuhansia.
– Mehiläispesän lämpötila on lähes 40 astetta.
– Mehiläiset syövät noin 3,6 kiloa hunajaa tuottaakseen 450g mehiläisvahaa.
– Mehikäisen kesimääräinen elinikä on 3-6 viikkoa.
– Työläismehiläisen aivot ovat noin kuutiomillimetrin kokoisen, mutta niiden sisältämä hermokudos on tiiviimpää kuin millään muulla eläimellä.
– Mehiläisillä on magneettinen nauha päänsä ympärillä, joka auttaa niitä suunnistamisessa.
– Yhden teelusikallisen tuottamiseen siitepölyä vaaditaan työläismuurahainen, joka työskentelee 8 tuntia päivässä kuukauden ajan.
– Mehiläiset ovat eläneet maapallolla arviolta 150 miljoonaa vuotta ja pallollamme on yli 30,000 eri mehikäislajia.
– Hunaja on ainut ruoka, jonka tiedetään säilyvän pilaantumattomana. Syömäkelpoista hunajaa on löydetty mm. Egyptin faaraoiden hautakammioista.

Hunaja

Mehiläiset keräävät kukista mettä, jonka ne kantavat mesikuvussaan pesään varastoitavaksi. Hunaja syntyy tästä medestä, kun mehiläisen entsyymit sekoittuvat siihen. Mehiläiset keräävät kasvien kukista mettä, jolla on pitkä historia universaalina lääkkeenä, makeutusaineena ja ravinteiden lähteenä. Luomulaatuinen, raaka hunaja sisältää runsaasti mineraaleja, antioksidantteja, probiootteja ja entsyymejä. Hunaja on linkitetty äärimmäisen vahvasti henkiseksi ruoka-aineeksi, jonka sanotaan oleman maapallomme satvisinta (korkeavärähteisintä) ruokaa.

Käytön hyödyt

Venäjältä löytyy lukuisia tutkimuksia, jotka osoittavat raa’an, prosessoimattoman hunajan olevan maailman ensyymipitoisin ruoka-aine. Hunajan on todettu mm. parantavan refleksejä, havainnointikykyä ja jopa älykkyysosamäärää!

Käytön haitat

Hunaja on kuumentamatonta elävää ravintoa, joten siinä saattaa esiintyä Clostridium botulinum -bakteerin itiöitä. Näitä itiöitä tavataan suhteellisen yleisesti esimerkiksi maaperässä ja pölyssä. Imeväisikäisillä lapsilla ruoansulatuskanavaan päässeet itiöt voivat aiheuttaa sairastumisen, koska ruoansulatuskanavan ja suoliston normaalifloora ei ole vielä kehittynyt. Hunajaa ei yleensä suositella annettavaksi alle vuoden ikäisille, koska Pohjoismaissa vuosina 1997–1999 todetuissa imeväisbotulismitapauksissa tartunnan lähteeksi todettiiin hunaja. Suomessa hunajasta johtuneita imeväisbotulismitapauksia ei ole kutenkaan todettu. Botulismi on Colostridium botulinum -bakteerin erittmän botuliini-hermomyrkyn aiheuttama vakava myrkytyssairaus. Huomioi kuitenkin, että odottava- tai imettävä äiti voi huoletta käyttää hunajaa, sillä mahdolliset itiöt eivät kulkeudu äidin tai äidinmaidon kautta lapseen.

Hunajan sisältää todennäköisesti haitallisia kemikaalijäämiä jos mehiläiset ovat eläneet kemikaaleja sisältävällä alueella, joilla esimerkiksi kasvien viljelyyn käytetään rikasteita ja torjunta-aineita. Suosi tämän vuoksi aina luomulaatuisia mehiläistuotteita.

Mistä tunnistan laadukkaan hunajan?

On tärkeää tietää, että ei-luomulaatuisen, kuumennetun hunajan ja siitepölyn valmistamisessa mehiläisiä käsitellään usein epäinhimellisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa mehiläisten ruokkimista ravinneköyhällä ja epäluonnollisella valkaistulla sokerilla, eikä mehiläisille jätetä niiden itselleen valmistamaa hunajaa ravinnoksi. Lisäksi mehiläisten liikkumisalueen kasveille ja kukille ruiskutetaan usein nikotiinia sisältäviä kemikaaleja. Maailman mehiläiskannat ovat vähentyneet pelottavan nopealla tahdilla ja tässävaiheessa onkin tärkeää tukea luomulaatuisia ja kestäviä mehiläisenhoitostrategioita suosivia tuottajia. Laadukas hunaja on luomulaatuista, raakaa (pastoroimatonta) ja tulee parhaassa tapauksessa lähialueeltasi.

Maailmalta löytyy lisäksi useita erittäin lääkinnällisiä hunajatyyppejä, joilla on todettu antibioottisia ja sekä viruksilta että sieniltä tuorjuvia vaikutuksia. Tälläisiä hunajia ovat mm. Uudesta-Seaalannista tuleva Manuka-, Hawailta tulevat Noni- ja Lehuahunajat sekä Jemenissä valmistettava Sidr-hunaja. Useille Uusi-Seelantililaisille hunajille on annettu lääkinnällinen arvo (esim. 3+, 10+, 18+ jne.). Tämä kuvaa hunajan tehokkuutta Helicobacter pyloria vastaan.

Vastalingottu hunaja on juoksevaa. Melko pian linkoamisen jälkeen hunaja alkaa kiteytyä, kiteytymisnopeus vaihtelee satokasvien mukaan. Pehmeä hunaja on kiteytynyttä hunajaa, jota on mekaanisesti vaivattu ennen purkittamista. Vaivaaminen rikkoo hunajan kiderakenteen, ja siksi hunaja ei enää kovetu
Kuinka käyttää?

Hunaja on aina suositeltava nauttia kuumentamattomana, koska kuumentaminen yli 41 asteen, tuhoaa hunajan sisältämät arvokkaat entsyymit. Hunajaa on helppo käyttää yhdessä muiden superfoodien kanssa ja se parantaa mm. mineraalien imeytymistä. Käytä 1 rkl päivässä. Lääkinnällisemmän hunajan (esim. Manuka-hunaja) käyttö esimerkiksi vatsahaavaan: 3 rkl 1-2 kertaa päivässä tyhjään vatsaan. Hunajan ulkoisella käytöllä on erittäin pitkät perinteen mm. palovammojen, haavojen, hyönteisten pistosten ja kauneudenhoidon parissa ja voit käyttää hunajaa myös suoraan iholle (toimii hyvin esimerkiksi saunassa).

Siitepöly

Mehiläisten keräämä siitepöly ehkäpä planeettamme kokonaisvaltaisinta ja ravintoa. Pisimpään Venäjällä eläneitä ihmisiä tutkittaessa selkeästi yhteinen nimittäjä oli hunajan ja siitepölyn nauttiminen. Suuri osa pisimpään eläneistä ihmisistä oli mehiläisenhoitajia. Siitepölyä kerätään mehiläispesän suulle asetattavan “suodattimen” avulla, jonka läpi pesään pyrkivien mehiläisten jaloista siitepöly tippuu talteen pesä ulkopuolelle. Suodatin kerää 10-50% mehiläisten siitepölystä, jättäen riittävän määrän ruokaa myös mehiläisten omaan käyttöön. Täältä löydät kuvia siitepölyn keräämisestä.
Käytön hyödyt

Siitepöly on alkaalista ravintoa, joka sisältää mm. B9-vitamiinia (kaikki B-rymän vitamiinit paitsi B12), C-D- ja E-vitamiinia, kaikki 22 aminohappoa, 12 ruoansulatuksellemme keskeistä entsyymiä ja jopa 60 eri mineraalia (mm. barium, boori, kalsium, kupari, kulta, jodi, rauta, mangaani, fosfori, kalium, seleeni, pii, rikki, natrium ja sinkki). Lisäksi siitepöly sisältää karotenoideista mm. beetakaroteenia ja ksantofylliä, runsaasti lesitiinä, koliinia, 31 eri rasvahappoa sekä nukleenihappoja DNA:ta ja RNA:ta. Siitepölyä pidetään yhtenä maailman parhaista proteiinin lähteistä ja se sisältää 25% proteiinia, joka on erinomaisesti imeytyvässä muodossa. Kliinisten testien mukaan suun kautta nautitun siitepölyn ravinteet imeytyvät nopeasti suoraan vatsasta verenkiertoomme (näkyvät kahden tunnin päästä veressämme ja virtsassamme).

Siitepöly on potenttiaalinen afrodiitti, joka saattaa parantaa eturauhasen- ja sukupuolielinten toimintaa. Siitepöly lisää energisyyttä, suorituskykyä ja nopeutta sekä parantaa palautumista urheilusuorituksesta. Siitepölyn erinomainen aminohappokoostumus tukee tehokkasti lihaskasvua ja mm. Suomen yleisurheilujoukkueen valmentaja Antti Lananaki totesi vuoden 1972 Olympialaisten aikaan lähes koko joukkueen käyttävän siitepölyä, koska sen todettiin parantavan selkeästi suorituskykyä ilman mitään haittavaikutuksia.

Siitepölyn on todettu vähentävän histamiinin tuotantoa, jonka johdosta se neutralisoi useita allergioita. Siitepölyn on huomioitu helpottavan mm. anemiasta, astmasta ja ummetuksesta kärsiviä ihmisiä.
Käytön haitat

Yli 40 tieteellistä tutkimusta toteaa siitepölyn olevan turvallista käyttää, mutta joillekin ihmisille siitepöly voi aiheuttaa erittäin voimakkaita allergisia reaktioita jo pieninä määrinä.
Mistä tunnistan laadukkaan siitepölyn?

– Luomulaatuinen
– Tuoreen siitepölyn koostumus on pehmeän kevyt ja se maistuu voimakkaan täyteläiselle.
Kuinka käyttää?

Aloita käyttö yhdellä ruokalusikallisella päivässä (yli 5 vuotiaat lapset – aikuiset). Voit liottaa siitepölyä vedessä 12h, jolloin sen sisältämät ravinteet imeytyvät jopa entistä paremmin. Suosi vain pakastekuivattuja siitepölyjä.
Säilyttäminen

Tuore tai kuivattu siitepöly säilyy mainiosti jos se säilytettään kylmässä (esim. pakkasessa). Oikein säilötty siitepöly pysyy hyvänä jopa 12 vuotta! Siitepöly ei jäädy, koska sen kosteusprosentti on noin 3%. Jääkaapissa siitepöly säilyy hieman heikommin, varsinkin jos sitä käytetään säännöllisesti huoneenlämmössä.
Probolis eli mehiläiskittivaha

Mehiläiskittivaha (eng. propolis) on vahaa, jota mehiläiset valmistavat suojellakseen pesäänsä. Sana propolis tulee kreikankielen sanasta ‘propolis’, joka tarkoittaa kaupungin suojelijaa. Lämpimän mehiläispesän sisällä riski sairauksien leviämiselle on korkea. Miljoonia vuosia sitten mehiläiset ratkaisivat tämän ongelman keräämällä puista tahmeaa pihkaa, jota puut tuottavat parantaakseen aiheutuneita vaurioita ja suojellakseen itseään sairauksilta. Mehiläiset valmistavat pihkasta probolista, jota ne keräävät pesään suojellakseen itseään sairauksilta. Mehiläiset käyttävät probolista mm. paikkaamaan pesään tulleita halkeamia, rakentamaan käytäviä.
Käytön hyödyt

Kittivaha on erittäin lääkinnällinen, immuunijärjestelmämme toimintaa tukeva antibakteerinen substanssi, jolla on valtavan pitkä historia varsinkin herbalistien ja alkemistien keskuudessa. Propoliksen sisältämillä bioflavonoideilla on voimakkaita antibioottisia, antibakteerisia ja haitallisilta sieniltä suojaavia ominaisuuksia. Propolis sisältää runsaasti mineraaleja, aminohappoja, rasvahappoja ja vitamiineja (mm. C-, E ja B-vitamiineja sekä beetakaroteenia).
Kuinka käyttää?

Proboliksesta valmistetaan yleensä tinkruutoira (alkoholiuutteita) ja näitä probolistippoja voi lisätä pipettipullosta veteen tai suoraan kielen alle. Probolis on mainio väline tukemaan immuunijärjestelmän toimintaa varsinkin flunssan iskiessä sekä silmien kunnon parantamiseen ja puhdistamiseen (silmätippoina).
Emomaito (royal jelly)

Emomaito on ehkäpä maailman huikeinta superruokaa, josta tiedämme toistaiseksi äärimmäisen vähän. Tämä kuningatarmehiläistä hoitavien työläisten kurkkurauhasesta eristetty maitomainen neste sisältää ainesosia, jotka saavat kuningattaren kasvamaan tavallisesta mehiläisestä kooltaan moninkertaiseksi. Emomaito huikeaa ravintoa, jota on kautta historian pidetty “nuoruuden ja kauneuden lähteenä”. Emomaidon lukuisiin terveyshyötyihin kuuluvat mm. ihon kunnon parantaminen, seksuaalisen halukkuuden lisääminen ja masennuksen ehkäisy.
Käytön hyödyt

Emomaito sisältää mm. B-ryhmän vitamiineja (toisiksi rikkain tunnettu luontainen lähde B5-vitamiinille), kaliumia, kalsiumia, sinkkiä, rautaa ja mangaania sekä aminohappoja. Emomaito on maailman rikkain astetyylikoliinin lähde. Tämä aivojemme välittäjäaine toimii tärkeässä roolissa aivojemme hermoimpulssien välittämisessä ja se saa meidät ajattelemaan selkeästi. Emomaidolla on saatu merkittäviä tutkimustuloksia aina 1960-luvulta lähtien mm. syöpäsolujen leviämisen ehkäisyssä. Puolet emomaidon koostumuksesta on proteiinia, 20% hiilihydraatteja ja 14% rasvaa.
Kuinka käyttää?

Puolikas teelusikallinen päivässä on riittävä määrä lisäämään pitkäikäisyyttä ja turvaamaan kehon B-ryhmän vitamiinien (varsinkin B5-vitamiinin) saannin. Emomaito kannattaa säilyttää kylmässä (pakastimessa tai vähintään jääkaapissa, jolloin sen ominaisuudet säilyvät hyvänä useita viikkoja tai kuukausia)
Perga eli mehiläisleipä

on mehiläisten käsittelemää maitohappokäynyttä siitepölyä, jonka ne ovat varastoineet kennoihin ruuakseen. Maitohappokäymisen saavat aikaan mehiläisen syljen sisältämät maitohappobakteerit. Maitohappokäyminen pehmittää siitepölyhiukkasen kovan kuoren, jolloin sen sisältämät ravintoaineet ovat tavallista siitepölyä helpommin ihmiselimistön hyödynnettävissä. Perga kerätään pesien kennoista käsin!
Mehiläisten myrkky (pistokset)

Useat ihmiset uskovat, että mehiläisten pistoksien sisältämä myrkky on nopein ja tehokkain väline niveltulehdusten parantamiseen.
Mehiläishoitaja Charles Mraz tutki useita pistostapauksia, eikä löytänyt allergisia reaktioita mehiläisten myrkylle. Mehiläisten pistosten hyödyistä niveltulehdusten parantamiseen löytyy tuhansia tapauksia ympäri maailmaa. Tutkijat eivät toistaiseksi tiedä myrkyn aiheuttamaa parantavaa toimintamekanismia kehossamme.